Det at have en kronisk
sygdom, vil sige at der ikke er en behandling, men man kan bremse sygdommen, og ”udskyde” senkomplikationerne. En måde man kan bremse sygdommen på, er at øge
sit indtag af proteiner, da hormonudløste ændringer som medfører at
basalomsætningen i kroppen vil stige, og derfor vil energibehovet hos en
kronisk syg være øget. Denne øgede mængde af proteiner skal man indtage med
kosten.
Mange KOL patienter er
underernærede, fordi sygdommen som sagt sætter kroppen i en hyperkatabolsk
tilstand, og samtidig er der mange faktorer der spiller ind, som kan nedsætte
fødeindtagelsen. Medicinsk behandling, kan virke kvalmende for nogle patienter,
og dette kan resulterer i en mindre indtagelse af ernæring, Patienter med KOL,
kan også få følelsen af, at det bliver sværere og hårdere for dem at trække
vejret på en fuld mave, da samtidig er manglende viden også et stort problem,
mange patienter med KOL er ikke klar over at skal have et øget indtag af
proteiner, og de som ved det, er ikke klar over hvilke fødevarer man finder dem
i. (1, s. 158-172)
Protein behovet for
patienter med KOL er øget, i forhold til en rask person. Patienten skal holde
nøje øje med sit indtag af ernæring, og hvor meget protein der er deri. Her er
der nogle skemaer, som viser de produkter af mad, som er rige på protein, både
morgenmad, mellemmåltider og aftensmad. (2)
MORGENMAD
|
Protein
|
1 æg
|
|
1 skive ost (20g) 20+
|
|
1 skive ost (20g) 30+
|
|
1 skive ost (20g) 40+ (fed)
|
|
Buko smøreost
|
|
1 dl/
|
|
1 dl/
|
|
FROKOST
|
Protein
|
Tun i olie (1
ds.
|
|
Tun i vand (1
ds.
|
|
Marineret
sild,
|
|
Rejer, frost,
|
|
Fiskefrikadelle
|
|
Laks,
|
|
Makrel i tomat,
|
|
Makrel røget,
|
|
Torskerogn
kons.,
|
|
Torskerogn
røget,
|
|
Leverpostej,
|
|
Skinke, 3
skiver
|
|
Hamburgerryg,
3 skiver
|
|
Frikadelle, 1
stk.
|
|
Kalkunpålæg, 3
skiver
|
|
Kyllingepålæg,
3 skiver
|
|
Saltkød, 3
skiver
|
|
Roastbeef, 3
skiver
|
|
Røget filet, 3
skiver
|
AFTENSMAD
|
Protein
|
Kød og fjerkræ
indeholder i
gennemsnit
pr.
|
|
Fisk
indeholder i
gennemsnit
pr.
|
|
Tunbøf,
|
|
Kikærter,
|
|
Brune linser,
|
|
Hvide bønner,
|
|
Brune bønner,
|
|
Røde linser,
|
|
Sojabønner,
|
MELLEMMÅLTIDER
|
Protein
|
Fromage (150
ml) (fed)
|
|
Frugtgrød med
fløde
(samlet 150
ml) (fed)
|
|
1½ dl skyr m/
|
|
Mandler (
|
|
Flødeis (200
ml) (fed)
|
|
1 stk.
knækbrød
m/ 3 skiver
pålæg
|
|
Pistacie,
hassel, valnødder
(
|
|
Cashewnødder (
|
DRIKKEVARER
|
Protein
|
Kakao (letmælk)
1 glas (175 ml)
|
|
Koldskål (175
ml)
|
|
Sødmælk (175
ml) (fed)
|
|
Let-mini-skummet-kærnemælk
(175 ml)
|
|
Proteindrikke
fra apoteket (125-200 ml)(fed)
|
12-
|
Protin (Arla)
– (200 ml)
|
Skemaerne gør det nemmere at se og forstå mængden af protein
i de forskellige fødevarer. Det bliver nemmere fordi det er visuelt, og der
står ingenting overflødigt, som ville kunne komme til at forvirre personen, der
skal læse og forstå det. Fødevarerne, der står på skemaerne er mad som alle
kender, dette gør det også nemmere for brugeren at realisere dem.
Referencer – Vancouver
1. Ovesen, L, Allingstrup, L, Poulsen, I. Ernæring og
diætetik. 11 udgave. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck; 2011.
2.
http://www.lunge.dk/hvad-er-kol?gclid=CIyUzMyHs7YCFc94cAod2nAApg d. 5/4-13
Ingen kommentarer:
Send en kommentar