Opskrifter

Overvægt



Proteindrik

Da det jo som sagt er vigtigt med et øget proteinindtag , synes vi det var essentielt at finde en opskrift på en nem og lækker drik, som indeholder meget protein. 
En proteindrik kan man lave i store mængder, så man altid har det i køleskabet som et lækkert og nemt mellemmåltid, der ikke kræver så meget omlægning af kostvaner, men kan kompensere for en evt. mangel på protein.

Denne drik indeholder 4.3 g protein, pr. 100 ml.

Til at lave drikken skal du bruge:

2 dl kærnemælk
2 dl græsk yoghurt
1/4 l piskefløde
50 g pasteuriseret æggeblomme
Frugtpure eller marmelade af vilkårlig smag samt sukker. Dette blandes efter smagsbehov. 




Protein-brød

Mange ældre er glade for hvidt brød, og spiser det ofte som et mellemmåltid om eftermiddagen og om aftnen. Vi har ud fra dette ønsket at finde en opskrift, som var god på protein, men som samtidig ikke var så meget anderledes end det brød de plejer og er vant til at indtage.
Dejen kan laves til både boller og franskbrød, alt efter hvad man ønsker og hvor mange kræfter man har. Samtidig med dette kan det nemt fryses ned, så man altid har frisk brød, som er fyldt med proteiner.

Dette brød indeholder 13,2 g. protein, pr. 100 g.

Til at lave dejen skal du bruge:
700 g hvid hvede (som kan købes i alle supermarkeder i mel-afdelingen)
300 g alm. mel
2 tsk sukker
1 tsk salt
6 dl lunkent vand
1 pakke gær
1 spsk olie
100 g græsk yoghurt 




Et hovedmåltid  kan ofte være krævende og tage lang tid, både med  forberedelse og tilberedning. Især det at skulle sætte sig ind i en ny ret kan virke uoverskueligt, hvis man i forvejen ikke har så mange kræfter at gøre med. I langt de største tilfælde holder man sig til det man kender, da det er nemt og vanligt.
Dog har vi valgt at ligge en opskrift ud på et hovedmåltid, som indeholder ingredienser som kan købes i et hvert supermarked, og er let tilberedeligt.

Kylling med kartofler og spinatsalat 

Dette måltid indeholder 7.5 g. protein, pr. 100 g.

For  at lave denne ret, til 2 personer, skal du skal bruge:

2 stk. kyllingefilet (250-300 g )

250-300 g kartofler

1 pose frisk spinat
1 pakke cherry tomater 
1 pose cashewnødder (ca 150 g, kan købes i alle supermarkeder) 
1 dåse soya bønner
2-3 spsk grøn pesto, alt efter smagsbehov 

Fremgangsmåde:
Kyllingen krydres med salt og peber og placeres i et ildfast fad med olie. Fadet sættes i ovnen på 175 grader i 35-45 minutter.

Herefter skylles kartoflerne og skæres evt. i halve. De krydres og placeres på en bradepande, hvorefter de kommer i ovnen (under kyllingen) i 25-30 minutter.

Salaten: Spinaten rengøres og kommes i skål. Herefter skæres tomaterne i halve og bønnerne skylles og blandes med spinaten. Cashewnødder og pesto blandes i til sidst.


Undervægt 


Bacon hakkebøf med kartofler og mozeralla salat

Til 4 personer 


400 g oksekød
150 g bacon i skiver
4 tandstikkere
Salt og peber
Fedtstof til at stege i  
500 g kartofler
Krydderier efter eget ønske til kartoflerne
Olie
½ iceberg salat á 200 g
107 g tomat
179 g avocado
105 g mozzarella 


Start med at tænde ovnen på 200 grader. Vask derefter dine kartofler grundigt og kom dem i en pose (har du svært ved at vaske dine kartofler, kan der i diverse supermarkeder købes kartofler der er renset). Hæld derefter de ønskede krydderier, samt en lille smule olie i posen og ryst godt indtil alle kartofler har fået den ønskede mængde krydderi. Kom kartoflerne i et ovnfast fast og lad dem stå i ovnen i 40 min (det afhænger af størrelsen på kartoflerne).  
Form fire bøffer af det hakkede kød. Læg 2 skiver bacon om bøffen så siderne er tildækket, og hold det på plads med tandstikkere. Efter det krydrer man med salt og peber. Steg bøfferne på en pande i fedtstof ved middelvarme.
Snit salaten og kom det i en skål med tomater, avocado og mozzarella. 


I ovenstående måltid er der ialt 138 g proteiner, hvoraf de 103 g stammer fra baconbøfferne.




Chokoladekage

Har man ikke de fornødne kræfter, tid eller overskud til at stå og bage en kage, skal man af disse grunde ikke snydes.
Vi kan i dag i de fleste supermarkeder købe diverse melblandinger der blot skal tilsættes olie og vand. 
Denne kage skulle tilsættes 2 dl vand samt 1 dl olie og skulle derefter bages 30-40 min ved 180 grader.

Det er en nem og hurtig løsning, som smager godt!





Chokolademousse

Som den ovenstående proteindrik, har vi forsøgt at lave en lækker chokolademousse der ikke kræver så mange kræfter, og som kan laves i store mængder og opbevares i køleskabet i flere dage. Chokolademoussen egner sig som en dessert og passer godt sammen med diverse frugter.

Chokolademoussen indeholder i alt 29 g protein.

Det skal du bruge:

100 g mørkt chokolade
35 g smør
2 dl piskefløde
130 g pasteuriserede æggehvider
60 g sukker
1 nip salt

Smelt forsigtigt chokoladen og smørret i en lille gryde på laveste blus. Pisk fløden til skum. Pisk æggehvider, sukker og salt til stift skum. Vend forsigtigt chokolademassen i de piskede æggehvider og kom derefter flødeskummet i.

Chokolademoussen stilles nu i køleskabet og kan serveres ca, 2 timer efter.




1 kommentar:

  1. Flot projekt! Selvom det er et par år siden, håber jeg at der er nogen som ser dette opslag. Lungeforeningen kunne nemlig være interesseret i at bruge jeres opskrifter og videreformidle dem til KOL-patienter. Vil I derfor kontakte mig på e-mail bsl@lunge.dk eller på 22 56 65 15.
    På forhånd tak og mvh Birgitte fra Lungeforeningen

    SvarSlet